Igazi kulináris és kulturális fesztivál fogadta azt az 1200 látogatót, akik részt vettek a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő International Student Union által szervezett programon május 5-én. Húsz nemzet Debrecenben tanuló hallgatói neveztek ebben az évben az International Food Day-re, hogy kultúrájukat, hagyományos ételeiket bemutassák.
Többek között japán, nigériai, izlandi, dél-koreai, kurdisztáni, indiai, iráni, észak-amerikai és szudáni csapatok is főztek. A kínálat az ázsiai levesektől a kurd húsgombócon át a taboule-ig és a fatoushig terjedt.
- Jó látni ezt a színes kavalkádot, a nemzetek békés együttélését itt a Debreceni Egyetemen. Több mint száz országból csaknem 4200 külföldi hallgatónk van jelenleg és arra számítunk, hogy őszre ötezerre is emelkedhet a számuk – mondta a helyszínről élőben jelentkező FM90 Campus Rádió adásában Bács Zoltán kancellár.
A versenyző csapatokat és a vendégeket Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja üdvözölte a program megnyitóján, aki egyúttal a szervezőknek is köszönetet mondott az előkészületekért. Az országban egyedüliként a Debreceni Egyetemen működő, külföldi hallgatókat tömörítő kari hallgatói részönkormányzat idén már tizenkettedik alkalommal hirdetette meg az International Food Day-t.
Az egyetemi zsűri - élén Mátyus László dékánnal és Jenei Attilával, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatójával - végül az izraeli, hummusból, grillezett csirkéből és lahmajounból álló menüt találta a legjobbnak. Az irániak végeztek a második helyen biryanival és tah chinnel, a harmadik pedig megosztva az iraki és a svájci csapat lett.
A szervezők idén újdonságként a hallgatóknak is lehetőséget adnak a bírálatra, az ISU Facebook-oldalán szerda éjfélig lehet voksolni az idei International Food Day legszebb dekorációjára, legízletesebb ételére és desszertjére. A szavazás nyerteseit díjazzák, a kóstolójegyekből befolyt összeget pedig – ahogy a korábbi években is – jótékonysági célra, beteg gyermekek gyógyítására ajánlják fel.
Sajtóiroda – TH