Rektori interjú a Figyelőben
A Debreceni Egyetem rektora különleges élménynek tarja, hogy debreceni lehet, együtt dolgozhat a városvezetéssel a közös stratégiai célokon, hiszen itt meghatározó emberi kapcsolatokra talált. Minderről a Figyelő múlt heti számában nyilatkozott Szilvássy Zoltán, aki elárulta: szülőföldjét, a Balaton-felvidéket és tanulmányainak, munkájának fontos állomását, Szegedet hagyta hátra, de szíve Debrecenben tartja.
Pintér Lívia írásában a rektor a privát szférájába is bepillantást enged: kiderült, hogy estéit legszívesebben a családjával tölti, szívesen pattan biciklire, vagy ugrik „haza” úszni Balatonfüredre. Azt mondta: a Balaton partján születnek a legjobb üzleti ötletei.
A cikkben olvashatunk Szilvássy Zoltán farmakológiát, gyógyszerkutatást érintő céljairól, amelyek egyike, az egészséges élelmiszerek előállítása. A rektor részletezte, hogyan vinné be a táplálkozástudomány eredményeit a mindennapi életbe és miben látja a hazai élelmiszeripar újjáépítésének útját. Egyebek mellett szóba került a „medical food” nevű iparág, az egyetem országosan egyedülálló, általa alapított Táplálkozás- és Élelmiszer-tudományi Iskolája, valamint a Mádi Bor Akadémia is.
Az interjúban Szilvássy Zoltán kitért az önfenntartó Debreceni Egyetem megvalósításához vezető ipari kapcsolatokra, az intézményt megújító infrastrukturális beruházásokra, valamint a legdinamikusabban fejlődő szegmensekhez kapcsolódó kutatásokról, a kancellár és rektor kiváló együttműködéséről.
A város és az egyetem közös stratégiai céljaival kapcsolatban az ötszáz éves hagyományok mellett a szavahihetőséget és bizalmat tartja a legfontosabbnak.
- Debrecenben, ha megígérünk valamit, akkor nem hajlik meg a gerincünk. Erre lehet alapozni a sikereket. A közös cél a legfontosabb motiváció – fogalmazott a rektor.
A teljes interjú a Figyelő július 19-én megjelent 29. számában olvasható valamint a https://figyelo.hu/szilvassy-zoltan oldalon.
Sajtóiroda-MM